Fem fem o fem futur


Des que en 1909 Leo Hendrik Baekeland va inventar la baquelita, la primera substància plàstica, en el món s’han donat moltes voltes per a plastifi car cada racó de la nostra vida quotidiana. En 1 minut es fabriquen 1 milió de bosses de plàstic en el planeta, ací usem una mitjana de 238 bosses a l’any. El cost ambiental dels 12 minuts que utilitzem cada una, pot superar els 150 anys que tardarà a degradar-se.
Residus. La previsió de la Unió Europea és que entre 2005 i 2020 s’incremente un 25% la quantitat de residus urbans. Ara, les bosses de plàstic representen entorn al 9% del total de residus de l’Estat Espanyol, la tendència és que augmenten. Tan sols la desena part dels fems plàstics s’aconseguixen reciclar, la immensa majoria s’emmagatzemen en abocadors, o directament s’incineren, emetent dioxines i gasos contaminants com el cianur d’hidrogen. Segons Greenpeace, un 10% dels 100 milions de tones de plàstic que es fabriquen cada any acaben en el mar: “La gran acumulació de fems que s’està produint en l’Oceà Pacífi c, pel fet que l’aigua circula descrivint una espiral lenta. Els vents són fl uixos. Els corrents espenten la matèria que fl ota en l’aigua cap a la zona central de baixa energia del remolí. Hi ha poques illes on puga arreplegar-se el material fl otant, romanent en el remolí, en unes sorprenents quantitats estimades en sis quilos de plàstics per cada quilo de plàncton natural. L’equivalent a una àrea de la grandària d’Espanya girant lentament com un rellotge. Tot este fem fl otant està exposada en la superfície marina i aus com els albatros la confonen amb aliment, i la ingerixen per error.”
Són per a algunes persones símbol de modernitat i de comoditat. La realitat del planeta està exigint un altre tipus de compromís i comoditats. En la República d’Irlanda des de 2002 es cobra un impost de 15 cèntims d’euro per bossa, en cinc any s’han reduït el consum de les mateixes en un 90%. La Fundació Catalana per a la Prevenció dels Residus i el Consum Responsable hi ha llançat una campanya on demanen a la Generalitat Catalana l’aplicació d’un impost ecològic, i proposa que els diners recaptats es reinvertisquen en campanyes d’educació ambiental, consum responsable i actuacions de prevenció de residus. Hi ha prou raons mediambientals, socials i econòmiques per a un verdader canvi de paradigma, per a generar menys fem i que el fem que generem no siga danyós, sinó tot al contrari.
Estratègia comercial. Molts comerços i grans superfícies s’han posat mà a l’obra i comencen a cobrar per les bosses, a oferir reutilitzables per a uns 200 usos o biodegradables fetes amb fècula de creïlla. Estratègia individual (enginy). Sols necessitem un poc de memòria ecològica per a portar la nostra pròpia bossa de tela, plegada cap en un butxaca, per a no oblidar el cabàs o el carret de la compra, per a agafar la motxilla o demanar prestada una caixa en la botiga.

-Excuse me while I light my spliff-
Salud, Gaby

~ per alsignatus a 18 Novembre 2008.

2 Respostes to “Fem fem o fem futur”

 1. Molt acurat, Gaby.
  Alló de “excuse me while i light my spliff”, potse d’una canço de Bob Marley?.
  Salut, Abel.

 2. Hola! Bueno en primer lugar quería aclarar que el texto es un artículo extraido de la revista “eina” que es una revista que he encontrado gratuitamente en las bibliotecas, y la verdad es que tiene cosas interesantes, probablemente escriba algunos más, más adelante.
  Y en segundo lugar decirte que sí, lo de “excuse me while i light my spliff” es de una canción de Bob Marley, la canción es muy buena, bueno tiene muchas buenas (al menos para mi) y además me identifico un poco por que de vez en cuando apetece fumarse un cigarrito tranquilamente sin que te molesten pensando en tus cosas..
  En fin espero que sea que sea lo que tengas vayas para alante y no decaigas.
  Nada más que decir excepto que vaya bien.
  Salud, Gaby

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out / Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out / Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out / Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out / Canvia )

S'està connectant a %s

 
%d bloggers like this: